16.1.18

Nakon Windows Phone je li slijedeća Cortana na spisku uklanjanja?!

cortana1

Svi znamo šta je se desilo sa Windows Phone-om, mala prodaja uređaja nije privukla velike razvijače, to je uticalo i na prodaju jer bez aplikacija nema ni korisnika. Cortana prema Microsoftu ima oko 161 miliona aktivnih korisnika ali sada imamo naznake da će Cortana napraviti mjesto Amazon Alexi unutar Windows 10 operativnog sistema.


alexa-pc

Da, Amazon Alexa kao integracija u sistem i aplikacija za Windows 10 stiže, ali izgleda da je Microsoft morao potpisati da će umanjiti prisustvo Cortane na svom sistemu kako bi Alexa zaživjela i na uređajima sa Windows 10.


U sve ovo su se uključili i proizvođači kao Lenovo, Acer, HP i Asus koji će integrirati Amazon Alexa u svoje Windows 10 uređaje. Iako Alexa bude ugrađena u novu generaciju Windows 10 uređaja Cortana će i dalje biti prisutna. Prema zadnjim saznanjima Cortana će dobiti novo mjesto u Action Centru što je moguća naznaka dogovora između Microsofta, Amazona i proizvođača uređaja.


cortana-mimax xiaomi

Mi ne vjerujemo da će Cortana biti tako lagano zamijenjena sa Alexom ali konstantan napredak Amazona i Google-a na polju prepoznavanja glasa i umjetne inteligencije u kombinaciji sa govornim asistentom pokazuje da prednosti koje je Cortana imala danas postaju sve manje ili su čak prestignute.


Još jedan mogući razlog zašto Alexa napreduje tako brzo, ali i Google Asistant je činjenica podrške jezika kao što su naši dok Cortana postoji za nekolicinu jezika te na raznim operativnim sistemima pruža manji ili veću podršku jezika, što je još čudnije.


Šta vi mislite, koristite li Amazon Alexa ili nekog drugog pametnog/-tnu asistenta/-ticu?


izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar