25.2.18

Posljednje Surface “Phone” glasine i šta je sve od toga istina

surface-note-01

Nakon malo dužeg perioda da se vratim na Windows Novosti i počnem opet pisati za zajednicu, danas sa detaljima i informacijama koje sam sabrao u zadnjih mjeseci o misterioznom Surface Phone kojeg navodno Microsoft još uvijek razvija.


Da krenemo ispočetka, prije par godina kada su predstavljene zadnje, po specifikacijama dobre Lumije 950 i 950XL korisnici su vidjeli i predstavljanje Surface uređaja i od Surface stvaraoca Panosa Pannay, nada korisnika je od tada bila još veća da će Microsoft napraviti taj jedan uređaj koji će biti vrijedan Surface imena ali biti u formi telefona koji će zaista moći zamijeniti računar ili laptop kao radnu mašinu za većinu korisnika.


Do danas, da budemo jasni nismo vidjeli uživo taj uređaj ali svi detalji pokazuju na to da Microsoft prvo ima patente za takav uređaj, a drugo da radi na prilagođavanju softvera (Windows 10) za isti. Prema zadnjim saznanjima i patentima vidimo da Microsoft planira napraviti savitljivi uređaj koji od telefona može napraviti manji tablet ili laptop. CEO Microsofta, Satya Nadella najavio je kako će Microsoft ako bude pravio u budućnosti manje uređaje to biti jedan ultimativni mobilni uređaj.


Riječ ultimativni znači, nešto vrhunski, nešto što prednjači u svojoj kategoriji, nešto do sada ne viđeno ili još ne predstavljeno. To glasine i dalje širi jer uz patente o manjem Surface uređaju imamo i zvanični su, zvanično znamo i da Microsoft radi na budućnosti Windowsa, a to nisu samo stolni računari i laptop, tableti nego i manji uređaji kao telefoni.


Andromeda


Da počnemo od sistema, naredne verzija Windowsa će biti naravno i modernije, podržavati mnogo više uređaja kao što vidimo sa ARM baziranima tabletima koji su već u prodaji sa Windowsom 10. Tu ćemo naravno vidjeti i druge faktore kao telefone ili manje tablete na ARM baziranim čipovima i Microsoft jasno radi u tom smjeru, kôdno ime Andromeda stoji za tu verziju sistema koji će moći pokretati i Desktop programe na ARM čipovima, to je i danas moguće sa već postojećim uređajima i nije više fikcija. HP i Asus, kao Lenovo su proizveli već takve uređaje.


Andromeda calls

Andromeda prema saznanjima određenih korisnika koji su i u prošlosti donosili vrijedne i tačne informacije pokazuju da će imati i dijelove telefona tj. pozive, SMS poruke i ostale stvari koje ima Windows 10 Mobile danas.


Hardver


surface-phone-patent-8

Hardver prema svim informacijama i patentima će biti uređaj koji će imati dva OLED zaslona koji se mogu sklopiti otvaranjem u jedan uređaj sa duplo većim zaslonom.


surface-phone-patent-1


surface-phone-patent-2

Uz ovaj patent iznad imamo i još više detalja poput portova SurfaceLink ili USB Type C


surface-phone-patent-3

Pozadina uređaja pokazuje i USB port na dnu kao i dugmadi koje poznajemo od Lumia uređaja, tj. paljenje/gašenje te tipke za glasnoću koje se nalaze sa strane uređaja što jasno sugerira na uređaj koji će imati primarnu upotrebu u jednoj ruci tj. telefon.


surface-phone-patent-6

Dodatno imamo detaljne informacije kako će se otvarati uređaj, tj. pomoću točkića koji su sakriveni ispod površine na vrhu i dnu uređaja. Kao što smo vidjeli na Surface Studio Microsoft zna izvesti odličan uređaj koji je hardverski ispred svih ostalih u danas, to može biti i motivacija za Surface  Phone kojeg vidimo iznad na fotografija i gdje sve izgleda još kao koncept ali toliko detaljno da nije samo koncept nego izgleda kao uređaj spreman za proizvodnju.


surface-phone-patent-7

Uz patente Microsoft je i tekstom opisao nekoliko detalja uređaja i tu vidimo da će jasno imati dva zaslona koja se mehanizmom mogu spojiti u jedan, OLED zaslon koji ima manje rubove i koji je savitljiv tako da kad se tvori uređaj sastav neće biti vidljiv kao i potvrdu da će imati Surfacelink ali i USB  type C konektore.


magnetic-hinge-1

Novi patenti također pokazuju i mehanizam koji će uređaj držati zatvorenim pomoću sakrivenih magneta u unutrašnjosti uređaja.


magnetic-hinge-2

Patenti su veoma detaljni što ponovno sugerira da uređaj nije samo vizija za nekad davno u budućnosti nego za uređaj koji Microsoft ima već u proizvodnji ili želi uskoro proizvesti.


Istina

Istina je da ćemo još sačekati ovakav uređaj od Microsofta, HP je već izdao “laptop/tablet” sa ARM procesorom koji će korisnicima biti isporučen 5. marta što je početak prodaje ARM uređaja na Windowsu. Kao i do sada čeka se da Microsoft predstavi uređaj prema kojem će se proizvođači ugledati i nadamo se slijediti. Surface table je bio jedan takav pokretač 2u1 tableta koji su postali radne mašine, naredni uređaj prema svemu sudeći će biti telefon kao radna mašina.


Da ima potencijala za radnom mašinom u telefonskom formatu vidjet ćemo predstavljanjem Samsung Galaxy S9 kojeg će Samsung ciljano predstavljati i kao biznis rješenje za rad umjesto tableta ili računara, sličnosti sa Lumia 950xl i Continuum?! Samo u boljoj izvedbi.


izvori: MSPU, 2, 3, 4, 5

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar