4.3.18

Microsoftove aplikacije koje Windows Phone korisnici mogu koristiti na Androidu

Microsoft Android

Nakon što smo objavili da ćemo pisati i korisnicima koji žele Microsoft usluge na drugim  sistemima pišemo ovaj članak da vam malo pomognemo oko izbora ako dolazite sa Windows Phone 8.1 ili Windows 10 Mobile.


Prije svega mi ne možemo naravno pogoditi sve vaše aplikacije ali možemo pomoći u odabiru Microsoftovih aplikacija koje su napravljene za Android. Microsoft je godinama pravio sistem aplikacija i servisa koji su danas dostupni masi ljudi na Androidu. WP korisnici su često pitali zašto su zapostavljeni iako je odgovor uvijek bio isti (manji broj korisnika). Tako je Microsoft razvijao svoje servise na Androidu i ne samo na vlastitom Windowsu i došli su do repertoara bez kojeg Android ne bio jednako produktivan i koristan kao što je danas.


Microsoft Launcher

Microsoft launcher

Počet ćemo sa Microsoft Garage projektom kojeg su uposlenici napravili u slobodno vrijeme, zvao se tada Arrow i Microsoft je ga preuzeo zvanično i dao mu ime Microsoft Launcher. Launcher (launčer), su pokretači korisničkog zaslona na Androidu koji mogu promijeniti cijelo korisničko iskustvo. Microsoftov launčer je pokušaj napraviti dom za korisnike koji koriste Microsoft usluge uz lijep izgled i stabilnost u korištenju.


Microsoft Launcher store

u Android trgovini Microsoft Launcher posjeduje ocjenu od 4.6 i ima između 10 i 50 miliona preuzimanja, što pokazuje koliko je Microsoft popularan sa svojim aplikacijama na Androidu.


Glavni adut što krasi Microsoft Launcher je integracija sa Microsoftovim računom koji može sinkronizirati kalendare, dokumente ali i kontakte. Izgled Microsoft Launchera je naslonjen na Fluent dizajn Windowsa 10, pomalo liči sa svojim kvadratima i na Windows Phone.


Pored ovih funkcija nudi i nastavljanje rada na računaru* kao dokumentima koje započnete na telefonu ili fotografije koje tek napravite. Također posjeduje pretragu koja može pretražiti dokumente, kontakte i podatke na vašem telefonu ali i online. Naravno ponuđen je i Bing kao pretraživačka mašina u pozadini.


microsoftlauncher-cortana

Naravno dostupna je i Cortana unutar Microsoft Launchera ali nažalost još je ograničena na mali broj država (čak manji broj nego što je to bilo na WP8.1 ili W10M i W10) i to en-US, en-GB, en-CA, en-AU, zh-CN. Znači da dalje od engleskog jezika u Americi, Kanadi, V. Britaniji i Australiji pored Kine (kineskog jezika) Cortana ne funkcionira.


Dodatne funkcije su:

  • Vremenska prognoza
  • Bing dnevna fotografija na pozadini uređaja i na zaključanom zaslonu


*Ova funkcija je dostupna od Windows verzije Fall Creators Update pa nadalje.


Microsoft Launcher možete ovdje preuzeti u Google Play trgovini


Outlook


Outlook Android

Nakon što smo preuzeli Microsoft Launcher imamo podlogu da smjestimo ostale Microsoftove aplikacije na vašem novom telefonu. Outlook je jedna od meni važnijih aplikacija u kojoj imam 3-4 email računa od kojih 2 sinkroniziraju kontakte sa mojim Windows 10 računarom. Sinkronizacija moram priznati nije glatka i dobro urađena kao što je na Windows Phone-u ali ipak zadovoljavajuća.


Outlook je email klijent koji posjeduje osnovne funkcije email poštu, kalendar i imenik. Pored ovih osnovnih funkcija mogu se unutar aplikacije spojiti i drugi servisi kao Facebook, Wunderlist, Evernote i dr. kao dodaci na osnovnu aplikaciju.


Naravno da  se mogu spojiti i drugi servisi kao Gmail, Yahoo mail i iCloud u Outlook aplikaciji.


Ova aplikacija Microsofta nešto ima više preuzimanja nego Launcher i to 100-500 miliona sa prosječnom ocjenom od 4.1.


Preuzmite Outlook za  Android ovdje


Office


office-for-android-phone-is-here

Office aplikacije su veoma produktivne i koristi ih mnogo korisnika na  Androidu, prema broju preuzimanja Word Mobile ima između 100-500 miliona preuzimanja i prosječnu ocjenu od 4.5 što pokazuje zadovoljnost korisnika sa Wordom na Androidu.


U Office paket Microsoft ubraja Word, Excel, PowerPoint, OneNote i OneDrive pored Outlook aplikacije  koju smo  odvojeno spomenuli.


Preuzmite Word aplikaciju za Android ovdje


Preuzmite Excel aplikaciju za Android ovdje


Preuzmite PowerPoint aplikaciju za Android ovdje


Preuzmite OneNote aplikaciju za Android ovdje


Preuzmite OneDrive aplikaciju za Android ovdje


Svaka od ovih aplikacija će vas napraviti produktivnijim, a posebno sa Microsoft nalogom koji je spojen na vaš Windows 10 računar ili tablet. Aplikacije su veoma dobro urađene i ako nisu najbolje u svojim kategorijama onda su u samom vrhu.


Microsoft Edge


Microsoft-Edge-Android-hero-1_0-6re1_0

Microsoft Edge je također napravio skok na Android s padom Windows 10 Mobile te je u prvoj sedmici brzo došao na vrh spiska najboljih web preglednika na Androidu. U pozadini Microsoft Edge na Androidu koristi Chrome engine ali sigurnost, brzina i funkcije su od Microsofta.


Edge na  Androidu posjeduje i sinkronizaciju sa računarom tako da  možete započetu stranicu ili link proslijediti lagano na računar ili tablet gdje  ćete nastaviti dalje čitati. Sinkronizacija sa ostalim varjiantama Edge-a na Windowsu i Windows 10 Mobile je dobra, nije odlična ali dobra.


Preuzmite Microsoft Edge za Android


Skype


skype-android-update-1

Skype na Androidu je malo duže te s toga ima i više korisnika i preuzimanja nego ostale Microsoftove aplikacije. Iako na statistici piše 100-500 miliona preuzimanja broj recenzija koji je premašio 10 miliona govori da ima više korisnika/preuzimanja nego Outlook ili Word koji su itekako popularne aplikacije.


skype-8

Aplikacija kao što znate služi za komunikaciju sa vašim kontaktima, nedavno  je ekipa Skype-a počela redizajn aplikacije i uvođenje novih funkcija koje su imale za cilj da ponude nešto zanimljivo i mlađoj generaciji koja je navikla na Snapchat i Instagram sa naljepnicama i drugim funkcijama.


Da li će uspjeti u tome ostaje još da vidimo jer posebno  stari korisnici Skype aplikacije nisu pretjerano bili radosni zadnjim izmjenama.


Preuzmite Skype za Android ovdje


Microsoft Authenticator


Authenticator-Android-Microsoft-Official-Collage-Own-696x446

Microsoft Authenticator je aplikacija za dvostruku provjeru autentičnosti korisnika. Aplikacija je veoma jednostavno napravljena, ako imate aktiviranu dvostruku provjeru na vašem Microsoft ili nekom drugom nalogu onda prilikom tačnog unošenja šifre u polje za prijavu gdje se želite prijaviti servis šalje automatski pitanje da li želite odobriti pristup.


To je veoma važno  iz razloga ako vam neko provali šifru ipak će vas ova aplikacija pitati da li dozvoljavate pristup, ako vi ne odobrite onda hakeru nema prolaza iako zna šifru. aplikacija se može koristiti za razne usluge, a ne samo za Microsoft naloge kao Facebook, Coinbase, Gmail i slične račune gdje želite drugi krug zaštite za vaš račun.


Preuzmite Microsoft Authenticator za Android ovdje


Xbox


Xbox app Android

Xbox aplikacija također je dostupna na Androidu i veseli se dobroj podršci jer ima redovne nadogradnje i radi dobro. Svako ko ima Xbox konzolu ima koristi od ove aplikacije s kojom možete imati kontakt sa vašim Xbox prijateljima te pratiti dešavanja oko korisnika koje vi pratite na Xboxu.


Preuzmite Xbox aplikaciju za Android ovdje


Ovo nisu sve Microsoftove aplikacije na Androidu ali smo pokrili najpopularnije i one koje se najviše koriste, ako smo neku zaboravili javite nam u komentarima pa ćemo je dodati naknadno. Nadamo se da smo za početak ponudili dobre zamjene postojećih Windows Phone ili  Windows 10 aplikacija za Android.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar